19 sept. 2008

Homofobia

Am intalnit homofobi la viata mea destui incat sa stiu ca si ei au o problema foarte grava as spune: atunci cand aduci in discutie relatia dintre doi barbati gay risti sa iesi batut din mainile lor, insa daca discuti despre relatia dintre doua femei lesbiene iti dai seama ca saliveaza si bulbuca ochii spre tine, aproape ca s-ar da la tine considerandu-te lesbiana. Problema omului de rand defineste homofobia ca fiind „teama iratională si aversiunea fată de homosexualitate si fată de homosexuali, lesbiene, bisexuali si transexuali, pe baza unor prejudecăti, fiind similară cu rasismul, xenofobia, anti-semitismul”, desi termenul în sine desemnează o teamă si o fobie iratională care pot fi tratate numai prin terapie de specialitate.
Cica asa zisi crestinii cum se numesc ei azi par sa fie socati de iubirea intre doua persoane de acelasi sex. De multe ori aud termeni ca: homosexualitate, adulter sau prostitutie sar ca arsi si se intreba: “Cum au putut sa faca asa ceva?” Nici nu trebuie sa merg mai departe de scandalul legat de biserica si de crestinie ei care lupta aprins impotriva homosexualitatii, care s-a dovedit de curand a avea el insusi tendinte homosexuale, motiv pentru care multi gasesc biserica si asa zisul crestinism, ca pe o masca de carnaval.
Acesta nu este, bineinteles, singurul exemplu de acest fel, daca stau bine si ma gandesc si caut in mas-media poate ma voi soca si eu ca gay, de asa zisa si poreclita biserica a lumii crestine pe care o traim. Cam doi la suta dintre preoti care sunt pedofili si ceilalti care sunt si ei multi la numar au o atractie sexuala pentru adolescenti sau baieti trecuti de pubertate, precum si numarul tot mai ridicat de comportamente sexuale necorespunzatoare ale persoanelor aflate in functii inalte de conducere ne spun ca atitudinea cea mai potrivita in fata unor asemenea evidente nu este una ipocrita, de judecare si de ostilitate, ci de recunoastere, in umilinta, a faptului ca in ochii lui Dumnezeu nu exista in primul rand homosexuali si heterosexuali, ci mai degraba pacatosi si ca Cristos a murit pentru toti. O parte din clasa politică europeană îi consideră pe imigranţi, în special pe musulmani, responsabili de introducerea pe continent a unor tare precum homofobia, anti-semitismul, violenţa politică şi nesupunerea civică. Dar aceste manifestări au existat şi înainte pe continent, si vor continua sa existe... din pacate. Am ales sa abordez problema gay in special datorita impactului deosebit pe care-l are in prezent in societate, fara a uita insa ca exista altele si mai grave sau cel putin la fel de grave care sunt trecute foarte usor cu vederea, cum ar fi adulterul, divortul sau abuzul sexual in cadrul familiei. Primul lucru pe care trebuie sa-l stabilim cu privire la gay este daca reprezinta o patologie sau nu. In clasificarea bolilor mintale conform DSM (Manualul de diagnostic si statistica a bolilor mintale folosit in Statele Unite) exista o “evolutie” foarte interesanta din acest punct de vedere, evolutie pe care o putem urmari mai jos in mod punctual: 1933: Gay sunt trecuti la categoria “personalitate psihopata cu sexualitate patologica” 1952: Gay sunt trecuti la “deviere sexuala a unei personalitati sociopate” 1968: Gay sunt trecuti la categoria “devieri ale personalitatii si alte devieri mintale nepsihotice” 1980: Este diagnosticati doar gay ego-distonica (tulburare persistenta si grava cu privire la propria orientare sexuala), cea ego-sintonica (acceptarea propriei orientari sexuale cu un minim de discomfort) nefiind diagnosticata; 1994: Gay ego-distonica nu apare in index, doar “ tulburarea persistenta si grava cu privire la propria orientare sexuala” continua sa fie diagnosticata ca tulburare sexuala nespecificata in alte imprejurari.
Lipsa de infirnmare naste in noi tendinta de a respinge la primul contact. Orientarea sexuala reprezintă un interes obisnuit de puternic fată de persoane de acelasi sex. Acest interes poate include dorinta după atentie, prietenie si/sau fascinatie fată de aspectul fizic. "gay", este un termen general care include atractiile fată de acelasi sex, dar si gânduri/fantezii erotice si relatii sexuale cu persoane de acelasi sex. Cuvintele folosite pentru a-i desemna pe cei care manifestă o asemenea atractie sunt "homosexual" si "lesbiană". Totusi, nu oricine care simte o atractie fată de acelasi sex se identifică drept gay sau lesbiană. Bisexualitatea înseamnă a avea o atractie emotională si sexuală persistentă fată de bărbati si femei, în acelasi timp. Dacă esti adolescent, o asemenea atractie este deseori ceva temporar si este un rezultat al procesului complex de dezvoltare a sexualitătii. Nu este nimic neobisnuit. Nu te grăbi să aplici etichete, tie sau sentimentelor tale.
Trimiteți un comentariu