27 nov. 2008

Asociatia Medicilor de Familie

Pe data de 27 Noiembrie 2008 Joi ora 18, am participat la sedinta tinuta de catre Asociatia Medicilor de Familie, in cadrul DSP ( Directia de Sanatate Publica ), prin colega mea Dr. Psiholog: Lucia Alb. Aici s-a discutat tot felul de probleme, printre care si programul vaccinarii de col uterin, Ministerul Sanatatii a inceput derularea programului pentru vaccinarea obligatorie impotriva cancerului de col uterin. Astfel, fetitele de clasa a IV-a vor fi vaccinate, in cadrul unei campanii de prevenire si informare privind aceasta boala.
La Cluj, medici nu sunt in potriva acestui program, medicii sunt suficienti de informati in aceasta privinta, insa in comparatie cu Statele Americane, acest vaccin se face la varsta de 14 ani la fetite. Pana in prezent nu sau inregistrat reactii adverse, iar odata vaccinati fetitele nu vor cunoaste nici o problema legata de cancerul de col uterin, cel putin 15 ani de la vaccinare. Problema apare doar aici: parintii refuza vaccinarea copiilor, pe diverse notive, fara a se gandi la sanatatea copiilor lor. Informatiile din Mass-Media nu sunt informatii corecte din punct de vedere clinic, de aceea ar fi bine ca fiecare parinte sa-si consulte medicul de familie. O alta problema ar fi: Guvernul a demarat aceasta campanie de vaccinare, deoarece politic vorbind se apropie un eveniment important in politica "alegerile", desi acest program era planificat acum un an. Insa asa cum stim si sanatatea noastra este in jocul politic.
Multi medici de familie au plecat din tara noastra, datorita situatiei din Romania, cum ar fi: salarii mici, program incarcat fara plata, chirii platite la stat pe spatiul care de fapt este un cabinet medical, si de ce nu, in Romania este mereu posibil sa fie mai rau decat atat. Teama medicului de familie este de a nu scadea numarul de pacienti din lista, datorita faptului ca salariul si-l iau in functie de acesti asigurati la sanatate. Marea problema cu care se confrunta Romania, este numarul de pacienti, nu calitatea medicului de familie.
http://www.cnas.ro/default.asp?id=116 Cardul de asigurare a sanatatii vor fi eliberate din luna Ianuarie 2009. http://www.portaldeasigurari.ro/legislatie/legis_l212.php Privind asigurarile private de sanatate . Atentie, nu incercati sa va inscrieti la un medic de famile daca deja figurati la unul, acest lucru este imposibil. http://www.stirimedicale.ro/stiri.php?cat=13&id=1839 Cei ce implinesc majoratul (18 ani), trebe sa vina sa se inscrie la medic de familie. http://www.cascluj.ro/pdf/Ghid%20de%20Orientare%20in%20SASS.pdf Toate aceste lucruri sunt bine de stiut, si asta pentru ca unora le pasa de sanatatea ta, sanatatea ta conteaza pentru societatea in care tu traiesti.
Sunt multe de spus, insa cred ca cu totii stim bine motivele medicilor din romania care ne parasesc unul cate unul. De multe ori acesti medici de familie chiar fac voluntariat doar de dragul de a nu-si parasi aceasta tarisoara. Insa oamenii de rand ii povestim pe ici colo ce salari au. Dar in realitate, lucrurile nu sunt chiar asa cum credem. La aceasta sedinta, la fel ca peste tot de alfel, am fost bruiati de catre telefoanele mobile, tipic pentru Epoca Vitezei....
Trimiteți un comentariu