22 ian. 2009

Imperfect dar adevarat.

Exista pericolul ca prea multe IMM-uri sa dispara. Firmele mici si mijlocii trec, in prezent, "printr-un proces foarte dur de selectie naturala", in conditiile crizei financiare internationale, care s-a suprapus eforturilor de conformare cu standardele de performanta mai ridicate impuse de UE. Dar oricum ce mai conteaza, in Romania totul e posibil. Si asa cum marul stricat este de fapt Romania, iata ca acest mar a cazut in sacul UE, de aici se impute treaba in tot sacul UE. Dar cum noi suntem Romani, suntem mandri de asta, de ce nu? Suntem singura natiune care are cele mai vechi meserii, care din pacate nici azi nu sau legalizat: furtul, minciuna si prostia sunt sunt valorile noastre. Usor de recunoscut pe tot globu. Universitatea înseamnă verticalitate, corectitudine şi nu mită, furt sau minciună. Din nefericire, şcoala suferă din pricina acestor tare. Plagiatul practicat de unii studenţi, ca şi de unii profesori, cumpărarea lucrărilor de licenţă, mita pentru promovarea examenelor sunt practici care caracterizează din nefericire o parte a învăţământului universitar românesc.
Chestorul V. Ardelean si-a construit o avere imobiliara impresionanta in urma prieteniilor pe care le-a avut cu diferiti politicieni locali sau nationali. Ardelean, numit sef la “doi si-un sfert”, a primit in 1996, de la fostul primar G.Funar, o casa pe strada Eminescu, langa Parcul Central al orasului. Acum, locuinta, care are o curte de peste 1.600 de metri patrati, valoreaza aproximativ doua milioane de euro. Cand hotii se imbogatesc in aceasta tara, iar ai mai amarati si oameni de rand pleaca peste hotare sa-si faca un rost in lumea asta mare, le este rusine ca sunt Romani. Nu de alta dar tot Romani cu scoli inalte jignesc cu munca lor, asa cum am mai spus-o mai sus, doar prin asta ne mai deosebim de europeni. Romania trebuie sa-si ajusteze deficitul de cont curent cat timp mai inregistreaza crestere economica, in conditiile in care "nimeni nu ne va mai finanta" la un nivel al deficitului extern de 14% din PIB. Candva Comunismul ne indemna la munca voluntara aici in tara, dar vremurile sau schimbat, face munca voluntara si in Europa.
Romania este capabila sa realizeze, in actualul context international, o aterizare lina, care va reprezenta "batalia anului viitor", in ciuda unor semnale de incoerenta pe parcursul anului 2008, pe fondul perioadei electorale. Nu stiu daca as mai merge vreodata la vot, si asta ca in toata viata mea nu am nimerit peste ceea ce-mi doream, am dat jos un conducator prin vot, si am zis ca am scapat de un hot, insa am ales pe altul mai lacom decat primul. Doar era si normal sa se intample asta caci toti sunt din aceiasi clasa politica PCR. Cand va venii potopul, Romania e salvata, nu de alta dar este in urma cu multi ani... Este interesant ca obiceiurile au importanta si trebuie respectate doar atunci cand vine vorba de consum. Cand, insa, suntem pusi in fata renuntarilor fara logica ale cotidianului, gasim cu inventivitate mii de motive pentru a nu mai face ceea ce trebuie, ceea ce se “cade”. Intr-o lume in care totul este masurabil in grafice si statistici, modele mai mult sau mai putin perfecte incearca sa ne garanteze controlul asupra proceselor ce ne influenteaza viata profesionala sau de cuplu.
Mai multe persoane de etnie roma traiesc fara apa, fara incalzire si fara un acoperis deasupra capului in orasul european Cluj-Napoca. Acestea traiesc in conditii mizere in stufarisul de langa strada Tulcea, din cartierul Clujean Intre Lacuri. Adapostiti de vant si ploaie in corturi improvizate din carpe, cartoane si saci de plastic, parca sunt rupti dintr-o alta era. Se pare ca sau mutat extraterestri di Hoia aici... Haz de necaz, autoritatiile sunt prea ocupate sa faca ceva in sensul acesta si asta pentru ca nu le ajung lor terenul. Si sa nu uitam un lucru important, voi ia-ti ales. Sa nu mai indrasnesti sa spui ca Romania nu este o tara prospera, doar si un cretin ar vedea asta. Faptele bune se reduc la ceea ce se vede, ceea ce “da bine” in ochii lumii care impune reguli ce tin de politic, corectness-ul prezentului. Toata aceasta lume vorbeste despre fapte bune pe termen scurt, precum o bancnota aruncata in mainile unui cersetor profesionist, reprezentant al unui sector de realitate necesar pentru ca, prin contrast, eu sau noi sa fim altfel.
Restrangerea finantarii pune probleme serioase multor companii, cu numar mare de angajati. Vor fi probleme serioase pentru un numar mare de companii, care angajeaza multi oameni, multa forta de munca si contribuie semnificativ la produsul intern brut. Ma intreb uneori cine invata tineretul sa fure si sa dea in cap? Oare nu chiar proasta conducere si organizare a tarii?Vrei sa te incalzesti si nu ai cu ce? Nu ai loc de munca si un venit? Rapunsul este clar, chiar daca nu ne incalzeste la suflet, cel putin te incalzeste la buznar... fura romane cat mai ai ce...
De asemenea, Isarescu nu se declara "la fel de optimist" in privinta inflatiei din 2009 ca in cazul altor indicatori macroeconomici, sustinand ca o accentuare a inflatiei, conjugata cu stimularea cererii, va agrava deficitul de cont curent. Oare a mers vreodata Romania mai bine? Nu cred. Chiar de sar fi spus in mass-media, tot nu cred, si asta pentru ca romanii au din zece cuvinte scoase pe gura 6 adevarate, iar 4 mincinoase... Sa ne uitam la educatiia copiilor, la o vorba ei stiu mai multe decat parintii, insa la prima vedere ii vedem cat de mult eu dauneaza mediului. Si asta datorita educatiei nu neaparat din scoli, ci mai de graba a parintiilor.
Cresterea impozitelor este inevitabila daca noul guvern va dori sa sprijine economia reala cu resurse de la buget. Nu e o gluma ceea din urma, poate fi posibil, doar traiesti intr-o tara a tuturor posibilitatiilor...
Trimiteți un comentariu