19 feb. 2010

Infectii cu transmitere sexuala in top

Datorita numatului tot mai mare de seropozitivi, testarea este gratuita. Centrul de Consiliere si Testare Cluj-Napoca Str. Nicolae Balcescu nr. 16, etajul 2.Tel : 0264 - 592997 sau 0364107527.Orar : Luni - Vineri : 08.00 - 11.00 (pentru recoltare 08.00 - 10.00).Testul HIV si VDRL este gratuit, anonim. Rezultatul este dat in minimum 7 zile.
Sifilisul poate degenera, (inflamarea ochilor caracterizata de dureri si roseata). Dupa ce dispar aceste simptome, persoana poate sa nu aiba semne exterioare ale bolii pentru mai multi ani, dar spirochetul continua sa dauneze inimii, creierului, vaselor de sânge, coloanei vertebrale si oaselor. Stadiul terminal al sifilisului consta în boli de inima, orbire, dementa si moarte. Daca este depistat rapid, sifilisul poate fi tratat foarte rapid cu antibiotice. Acesta este cauzat de un spirochet (bacterie cu forma spiralata), numit treponema. Acum doua-trei secole sifilisul s-a raspândit prin Europa, epidemia ucigând sute de mii de oameni. În zilele noastre el este mult mai rar întâlnit. Afecteaza pielea, organele interne si în cele din urma creierul si nervii, cauzând paralizie, nebunie si moarte. În cursul bolii ea poate semana cu mai multe alte boli, cauzând umflarea articulatiilor, durere de coloana, diformitate si boli de inima. Când e în faza terminala, sifilisul a fost denumit marele imitator, în anumite privinte, al SIDA. Cu toate acestea bacteria cauzatoare de sifilis sucombeaza rapid din cauza penicilinei si boala aproape ca tine de trecut. Este transmisa prin contact sexual din cauza ranilor deschise, numite sancre, care se gasesc pe organele genitale, în gura si pe pielea din zona genitala, unde bacteria a penetrat pielea. Apar ca niste cosuri nedureroase, tari si rosiatice.
Sifilisul are trei stadii, iar primele doua se dezvolta foarte rapid.
-Primul stadiu are loc la trei saptamâni dupa contactul sexual cu o persoana infectata si simptomele (aparitia ranilor) pot aparea de la 9 la 90 de zile dupa aceea. Ranile vor disparea dupa 2-6 saptamâni, chiar si fara tratament si numai un procent mic de femei le observa, deoarece, deseori, sunt ascunse adânc în vagin.
-Al doilea stadiu are loc oricând de la 1 saptamâna pâna la 6 luni dupa vindecarea sancrelor (ranilor). Simptomele includ o eruptie, febra, dureri de gât, dureri de cap, pierderea apetitului, greata, inflamari ale ochior si caderea parului. Acest stadiu poate dura de la 3 la 6 luni sau chiar mai multi ani.
-Al treilea stadiu poate aparea dupa 10-20 de ani si poate degenera în boli de inima, leziuni cerebrale, leziuni ale coloanei si orbire. Aproximativ 1 din 4 oameni care nu se trateaza în al doilea stadiu vor muri sau vor fi redusi la neputinta de sifilis.
Tratamentul Penicilina sau tetraciclina sunt folosite ca tratament si ambii parteneri trebuie tratati în acelasi timp pentru a evita reinfectarea. Teste de sânge vor fi facute regulat în urmatorii doi ani, pentru a se preveni o reaparitie a bolii. Daca esti vindecat în primele doua stadii, nu vor exista leziuni permanente. Din moment ce sifilisul poate fi transmis si are consecinte nefaste pentru un fetus în dezvoltare, toate femeile însarcinate ar trebui sa-si faca teste de sânge în timpul primelor patru luni de sarcina si sa fie tratate daca este nevoie
Trimiteți un comentariu