2 mai 2010

Deosebirea dintre om si animal

Astazi se obisnuieste mai degraba sa se spuna ca diferenta dintre oameni si animale este ca noi suntem niste fiinte intentionale, care avem scopuri si dorinte, in timp ce animalele nu sunt decat niste masini de supravietuire conduse exclusiv de factori cauzali. Noi actionam asa cum o facem pentru ca dorim sa obtinem anumite lucruri. Animalele se comporta in anumite moduri pentru ca sunt manate de instincte. In acelasi fel in care un glont nu-si poate alege tinta si este pur si simplu obligat sa se miste pe o traiectorie impusa din afara, tot la fel se presupune ca animalele sunt, pur si simplu, manate de natura lor determinata genetic. De-abia dupa ce am acceptat ca diferenta dintre oameni si animale nu provine din faptul ca noi avem o natura intentionala, in timp ce ele au una cauzala, putem incepe sa intelegem adevarata diferenta. Animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet. Viata este tot viata – chiar daca este intr-o pisica, intr-un caine sau intr-un om. Nu este nici o diferenta intre o pisica, caine si un om. Ideea de diferenta este o conceptie creata de om pentru propriul sau avantaj.

Am un motan, dar recent am mai luat un membru nou in famile, si spre surprinderea mea, desi se zice ca; pisica si catelul nu se impaca, acestia sunt chiar adorabili. Asta ma facut sa ma interesez si mai mult de starea de sanatate si confortul lor. Piluc (motanul birmanez) si Blanca Nieves (catelusa pechinez) se intele de minume din prina zi, pentru mine sunt bijuteriile casei. Principii care trebuie respectate de catre detinatorii de animale de companie. Nimeni nu trebuie sa cauzeze inutil durere, suferinte fizice sau psihice unui animal de companie. Gandirea proasta acelui care abandoneaza un animal este foarte simpla : daca au zile, traiesc – cineva acolo sus are grija de ei oricum … Altfel, in Romania legea nu pedepseste aceste acte de cruzime impotriva animalelor. Legea pentru protectia animalelor de companie nr. 60/2004 prevede sanctionarea abandonului cu amenzi cuprinse intre 1000 si 2000 RON (aprox 300 – 600 Euro), dar legile nu sunt eficiente in a asigura protectia animalelor.

Aceasta lege este mai degraba folosita impotriva celor care adopta cainii din adaposturi, pentru a le salva de la moarte sigura. Ei platesc pentru cainii adoptati, dar unii vor fi reintorsi pe domeniul public, sterilizati, pentru ca nu toate animalele pot sa traiasca in apartamente de bloc. Hotarirea de Guvern no 955/2004 permite cainilor comunitari sa traiasca pe domeniul public, la cererea comunitatii locale. Spre deosebire de abandonul cateilor, care nu se sanctioneaza deloc, acesti caini sunt considerati abandonati si cei care i-au adoptat din adapost sunt amendati daca acei caini vor fi gasiti pe domeniul public. Astfel o lege pentru protectia animalelor nu este interpretata pentru animale si protectia lor, ci impotriva cainilor si a celor care incearca sa gaseasca solutii pentru animalele care se gasesc deja in anticamera mortii.

Sume imense din banii publici sunt irosite doar pentru a prinde si ucide fluxul continuu de caini abandonati de catre detinatorii iresponsabili. Autoritatile nu fac nimic pentru a preveni inmultirea necontrolata si abandonul animalelor. Programele de sterilizare si returnare, controlul inmultirii animalelor de companie, caini si pisici, inregistrarea obligatorie a animalelor de companie intr-o baza de date la nivel national, si o lege cu prevederi stricte privind modul in care oamenii trebuie sa aiba grija de animale ar fi singura cale de a pune capat cosmarului animalelor fara stapan – cosmar deopotriva al cainilor si al oamenilor …

Considerand ca Viata este unica, toate fiintele avand origine comuna, diferentiindu-se in decursul evolutiei ca specie, considerand ca dispreturirea sau simpla nerecunoastere a acestor drepturi naturale provoaca grave prejudicii Naturii si conduc omul la crime impotriva animalelor, de asemenea ca o coexistenta a speciilor in lume implica recunoasterea de catre specia umana a drepturilui la existenta a celorlalte specii, si ca respectul omului fata de animale este inseparabil de respectul reciproc al oamenilor. Toate animalele au in mod egal dreptul la existenta in cadrul echilibrului ecologic. Aceasta egalitate nu exclude diversitatea speciilor si indivizilor. Nici un animal nu trebuie supus unor tratamente brutale sau unor acte de cruzime. Daca este necesara sacrificarea unui animal ea trebuie sa fie instantanee si nedureroasa.

Progresul; omul rational se adapteaza la lume; cel irational continua sa adapteaze lumea la el. Asadar tot progresul depinde de omul irational. Activismul; daca libertatea inseamna ceva, inseamna dreptul de a le spune oamenilor ceea ce nu vor sa auda. Moralitatea; animalele salbatice nu ucid nicioadata pentru sport. Omul este singurul pentru care tortura si moartea celorlalte fiinte sunt amuzante in sine. Compasiunea; sarmanele animale! cum isi apara ele trupusoarele... ceea ce pentru noi este numai o distractie, pentru ele este insasi viata. Egalitate; nu exista o diferenta fundamentala intre om si animalele superioare in privinta facultatilor mentale... Animalele inferioare, ca si omul, simt placerea si durerea, fericirea si suferinta. Dreptata; atata vreme cat oamenii vor varsa sangele fiintelor nevinovate nu va putea fi pace, nici libertate, nici armonie intre oameni. Macelarirea si dreptatea nu merg mana in mana. Daca nu vrei sa fii batut, inchis, mutilat, omorat sau torturat atunci nu ar trebui sa treci cu vederea acest comportament fata de nimeni, oameni sau animale. Dragostea; pentru toate fiintele este cea mai nobila calitate a unui om.

Trimiteți un comentariu