6 nov. 2010

Timpul se grabeste

Timpul se grabeste, mileniul se grabeste, toata lumea se grabeste. Sa-si traiasca viata, care trece ca gandul. Exista instincte primare, care produc placere: mancarea, bautura, somnul , sexul. Nu toata lumea care desfasoara viata sexuala se gandeste anticipat la pericolele care pot sta in spatele placerii. Nu ma refer aici la sarcina nedorita ci la bolile cu transmitere sexuala.

Multe fete se gandesc ca daca au un singur partener sexual, vor fi ferite de boli. Dar ele ignora viata sexuala a partenerului lor dinainte de a le cunoaste pe ele. Exista boli care se manifesta doar la fete sau numai la baieti. Manifestarile generale ale infectiilor vaginale sunt scurgerile, pruritul ( mancarimea ), durerea sau arsura , durerea la contact sexual, eruptii cutanate. Exista diferente usoare intre diferitele tipuri de infectii vaginale, dar pentru pacienta este greu sa faca diferentierea. De aceea atitudinea cea mai corecta este sa se prezinte la medic imediat ce sesiseaza o schimbare in cantitatea si calitatea secretiei vaginale.

Unele fete intreaba cum este secretia vaginala normala. Nu se poate da o definitie fixa, pentru ca exista variatii individuale de la o persoana la alta. Oricum, o secretie fiziologica, normala exista. Este modul prin care vaginul se autocurata. De-a lungul lunii menstruale, cantitatea secretiei are variatii, fiind maxima la ovulatie ( cu doua saptamani inaintea urmatoarei menstruatii )si minima dupa menstruatie si inaintea celei urmatoare.

Dupa administrarea de antibiotice poate apare o secretie alba, groasa cu mancarime si iritatie. Este colpita micotica sau candidozica. Este foarte zgomotoasa si suparatoare sub raportul simptomatologiei dar nepericuloasa pentru viitorul sexual si reproductiv al pacientei.

O infectie mult mai ascunsa si periculoasa este colpita tricomoniazaca. Aceasta se transmite prin contact sexual. Baietii sunt purtatori asimptomatici, adica nu au nici un fel de manifestare, indiferent de cata vreme s-au infectat. In urma primului tratament, vindecarea nu este 100%, asa ca , daca nu se face control, unii pot ramane purtatori si transmit boala in continuare. Existenta bolii in sine nu este asa suparatoare ca si micoza, dar cosecintele pe termen lung sunt mult mai importante, caci poate produce exocervicita, popular numita “ rana pe uter “, care este cosiderata stare precanceroasa si trebuie tratata cu toata responsabilitatea.

Exista manifestari vaginale ale infectiilor bacteriene. Uneori simptomele sunt de arsura, alteori de miros fetid al secretiei. Tratamentul nu este o problema, spectrul de antibiotice pe care le avem la indemana fiind foarte mare, dar problema este una de imunitate scazuta ( apar mai ales primavara, dupa alte boli ale organismului, dupa cure de slabire ). Necesita si un tratament stimulator al imunitatii

Uneori apar pe tegumentele din jurul organelor genitale niste excrescente. Pot fi condiloame acuminate ( veruci ) sau herpes genital. Ambele sunt boli virale, cu transmitere sexuala. O data patruns in organism, virusul propriu-zis nu mai poate fi omorat. Dupa disparitia leziunii, virusul este inchis in ganglionul cel mai apropiat, de obicei in zona inghinala ( pliul de unde incepe membrul inferior ), de unde scapa, evadeaza ori de cate ori imunitatea organismului scade. Persoana contaminata ar trebui sa-si protejeze partenerul prin folosirea prezervativului.

Bolile cu transmitere sexuala implica o mare responsabilitate fata de partener, tratamentul trebuie facut concomitent la ambii parteneri si folosirea prezervatibului este obligatorie pana la vindecare.

Trimiteți un comentariu