7 dec. 2010

Monument al naturii si a istoriei Clujene; CETATUIA

Temerarii care se incumenta sa urce lungul sir de trepte ce duc in varful dealului Cetatuii vor fi rasplatiti cu una din cele mai frumoase panorame ale Clujului, dar si cu o frantura de istorie a orasului si de ce nu si cu modernizarea pe care a aduso democratia. Ma refer la pata de culoare ce domina azi ruine ce odata erau de admirat, acum peisajul e asemanator cu Pataratul.
Cetăţuia a fost clădită între anii 1715 şi 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn şi era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti, în exterior fiind înconjurată de un val de pamânt. Porţile de acces dinspre vest şi sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra porţilor şi în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spaţii administrative, o garnizoană şi un depozit de armament. Asa arata acum Cetatuia;
Nu stiu cum sa va spun dar eu, locuiesc in zona in care s-a facut campania “Noi nu suntem impotriva naturii”. Nu pot spune nimic alceva decat ca am trimis niste poze la primarie pentr a veni si goli canalele care sunt pline de saci negrii de gunoi. Nu as avea nici un motiv sa mint mai ales ca de fiecare data cand am pus problema asta mi sa zis ca erau cu saci albastri la campanie, insa nu trebe sa scotocesc acele canele caci se vad atat saci albastrii cat si nergii. Nu stiu daca culoarea saciilor sau a campaniei sau a cui este vine este acum problema. Problema este ca prin aceea zona eu circul foarte mult, adica zilnic, este legatura dintre domiciliul si oras. problema ar fi cine se face raspunzator de asta sa faca o alta campanie si sa vina sa ridice gunoiul de acolo: boschetarii fac foc cu acel gunoi, il impastie si zona arata ca groapa de gunoi a clujului, plus de asta acele canale nu mai pot fi funcionale atata timp cat ele sunt infundate pana la refugiu fr gunoi… Imi doresc un oras mai curat, iar cel care nu crede poate face o cerere de informare la Primaria Cluj pentru a se interesa de acest fapt deoarece eu am facut o sesizare legat de acest gunoi care domina in spatiu verde, plus sa ma caute sa il iau de munuta sa vina sa se convinga singur de acest fapt….
Aceasta Acropola a Clujului, cu o altitudine de 405 m, isi trage numele de la fortificatia austriaca ridicata aici, cea mai veche reminiscenta a arhitecturii seculare baroce din Transilvania. Dominand centrul istoric al orasului, ansamblul a fost construit in sec. al XVIII-lea, pentru a asigura controlul asupra orasului, dupa trecerea Transilvaniei sub stapanire austriaca, dar servind adesea si drept inchisoare.
Multumesc domnului Tudor Kovacs care are buna vointa sa mai limpezeasca putin problema, el a trimis un email prin care ne spunea:
Pozele astea arata clar cum sacii de gunoi au fost pusi in tomberon. Acum putem sa ne vedem fiecare de treaba noastra si sa nu mai inventam timpenii? Unii dintre noi incercam doar sa ne facem jobul. Tudor
Drept la acest email am raspuns pront atat domnului Tudor Kovacs cat si domnului Lucian Dunareanu:
Sunt de acord cu tine, dar mumai pe o parte, te invit la Cluj sa vorbesti cu doamne care sta in imobilul de se afla la poalele dealului care va spus sa nu lasati sacii langa tomberor. Deoarece tomberonul era plin deja, iar cealalta parte de saci se afla in canale. Si sa nu te superi dar acum mai pornit rau si am sa iti dovedesc contrariu doar de ce incerci sa acoperi "cacatul" ce altii lau lasat acolo unde nu trebuia. Pana la sfarsitul lunii Ianuarie cand acei proprietari ai imobilului din preasma acestor canale vor mai depune o sesizare la Primarie si evident si localnici de la blocul din apropriere ca si localnicii de la numerele 1 si 3 de pe strada mea sunt foarte hotarati ca in cel tarziu, repet luna Ianuarie sa cheme si Mass-Media la acea sesizare..... Sunt de acord cu tine ca vrei sa potolesti spiritele, dar nu uita un lucru, daca esti mai cool decat noi care nu stim sa ne exprimam intr-un mod prietenesc, fa-o tu macar. Vino intr-o vizita la Cluj, te iau eu de manuta si te duc acolo unde trebe. Nu la acele canale sa vezi gunoiul ci la acei oameni care vor sa faca ceva ce va afecta intr-un mod direct sau indirect comunitatea noastra. Nu am vorbit de nebun pana acum. Cred ca am dat deja o solutie buna, sa se mai faca o campanie de genul in care sa se goleasca acele canale care dupa cate stiu eu din discutiile ce se dezbat la Hotel Belvedere cu localnicii din preajma, in primavara acele canale au posibilitatea sa se crape, si de acest lucru cineva va raspunde. Eu va multumesc ca cititi aceste randuri, dar va rog sa si ganditi problema daca va simtiti in stare si capabili sa ganditi. Nu da-ti drumul vorbelor doar sa ne aratam intelectul.
In speranta ca ma-m facut oarecum inteles, si raman la dispozitia voastra pentru a va face cunoscuta mai departe acest subiect, va astept la cluj.
P.S. Nu asteptati sa va treziti ca va fi prea tarziu...
O seara placuta! Petty
Insa nu cred ca si Domnul Lucia Dunareanu este de aceeasi parere ca si Tudor. Am vorbit cu Domnul Lucian D. si ma-m oferit sa il anunt cand va fi sedinta la Hotel Belvedere cu locatarii acestei zone pe aceasta tema, sa vina sa se convinga, raspunsul sau a fost, citez: Nu am ce vorbi cu tine sunt satul de cacaturile tale..... Nu sunt carpa nimanui, astfel ca pe acest individ iresponsabil care intr-o buna zi poate va realiza gresala pe care o face, eu am preferat sa ii dau un ignor in lista mea de mess pentru am pastra legatura doar cu oamenii care au catusi de cat capul pe umeri.
Trimiteți un comentariu