4 apr. 2011

O mie de cocori pentru Japonia

Clujenii vor putea face donaţii pentru japonezi, primind în schimb cocori confecţionaţi de Yoko Kawashima, o japoneză care locuieşte înCluj-Napoca.
Un cuplu de japonezi, care locuieşte de şapte ani în Cluj-Napoca, a demarat o iniţiativă de strângere de fonduri pentru victimele cutremurului care a devastat zona Sendai în urmă cu două săptămâni. Cei doi japonezi, împreună cu Adela Cristololeav de la Casa Japoniei, au fost prezenţi ieri într-o conferinţă de presă a primarului Sorin Apostu, municipalitatea manifestându-şi sprijinul pentru această campanie.
Primăria, alături de japonezi
“Primaria municipiului Cluj-Napoca se alătură asociaţiei Casa Japoniei în promovarea unei campanii de strângere de donaţii destinate persoanelor sinistrate din Japonia, care în aceste zile trec prin grele încercări, după ce au fost afectate de cutremur, tsunami şi acum radiaţii. Pentru că Japonia este atât de departe, orice altă modalitate decât ajutorul financiar generează la rândul sau costuri şi reduce din impactul pe care îl poate oferi sprijinul venit din partea clujenilor. De aceea am decis să vă aducem în atenţie o campanie discretă, emoţionantă şi puternică, aşa ca şi poporul japonez”, a declarat primarul Sorin Apostu. Cei doi japonezi, Takahiro şi Yoko Kawashima vor organiza mai multe evenimente cu vânzare de obiecte şi produse specifice Japoniei, precum evantaie şi ceai verde. De asemenea, cei doi vor oferi clujenilor, contra unei donaţii, cocori pe care Yoko Kawashima îi face din bucăţi de hârtie colorată cu latura de doi centimetri. ”Una dintre cele mai cunoscute figuri de origami - arta împăturirii hârtiei - este cocorul, care a devenit un simbol al speranţei şi al păcii”, a explicat Adela Cristolovean, coordonator al departamentului lingvistic al Casei Japonia, care este o asociaţie înfiinţată de soţii Kawashima. Cocorii se vând în cadrul acţiunii pe asociaţia japoneză o organizează pâna în data de 6 aprilie, în Piaţa Mihai Viteazu.Yoko Kawashima şi-a exprimat speranţa să poată oferi mai mult de o mie de cocori, din care 700 deja sunt confecţionaţi. Ea a explicat că are nevoie de aproximativ două minute pentru a face un mic cocor de hârtie, care se poate prinde la reverul hainei.
Legenda celor 1000 de cocori
În Japonia există o legendă potrivit căreia celor care reuşesc să împăturească o mie de cocori de hârtie li se va îndeplini cea mai mare dorinţă. O fetiţă, pe nume Sadako Sasaki, care a fost expusă radiaţiilor în urma bombardării Hiroshimei, a crezut cu tărie că dacă va împături o mie de cocori de hârtie se va vindeca. Nu a reuşit să facă decât 664, dar prietenii ei i-au făcut pe ceilalţi, până la o mie şi astăzi, în centrul Hiroshimei, este o statuie în memoria ei, înconjurată în permanenţă de sute de cocori origami pe care turiştii îi depun la picioarele ei.
Donaţii şi prin Crucea Roşie
Şi Crucea Roşie Română vine în ajutorul victimelor cutremurului din Japonia şi, în acord cu Ambasada Japoniei, lansează campania “Apel pentru Japonia”. Populaţia poate să doneze bani pentru japonezi şi prin SMS şi prin telefon, apelând două numere speciale puse la dispoziţie pentru donaţii.
Astfel, un SMS la 879 înseamnă o donaţie de 2 euro, un apel la 0 900 900 012 înseamnă tot 2 euro, iar un apel la 0 900 900 010 înseamnă 10 euro. Reprezentanţii Crucea Roşie subliniază că nu se percepe TVA nici pentru SMS şi apeluri. De asemenea, se pot face în continuare donaţii în contul bancar deschis la BRD, agenţia Piaţa Romană: în lei RO02BRDE410SV61136934100 şi în euro RO33BRDE410SV06871604100.
Voluntarii Crucii Roşii din Japonia ajută în acest moment miile de victime ale dezastrului, contribuind la căutarea persoanelor dispărute şi la asistenţa medicală a răniţilor şi furnizând materiale de prima necesitate: pături, prelate, apă potabilă, articole de igienă şi alte materiale pentru adăposturi.
Trimiteți un comentariu