16 apr. 2012

Spune nu criminalitatii.

Dragi prieteni,
În doar câteva zile republica Honduras va adopta o lege extremistă care va condamna cu ani grei de închisoare tinerele care folosesc pilula de a doua zi, chiar dacă au fost victimele unui abuz sexual. Depinde de noi să oprim această lege monstruoasă şi să asigurăm femeilor dreptul lor firesc de a preveni o sarcină nedorită.
Unii membri ai Congresului sunt de acord că această lege - care va condamna la închisoare şi pe doctorii care recomandă pilula cât şi pe cei care o comercializează - reprezintă un abuz, dar sunt nevoiţi să se supună puternicului "lobby" religios care susţine în mod aberant că folosirea pilulei echivalează cu un avort. Doar preşedintele Congresului, care se pregateşte pentru a candida la Preşedinţie şi vrea să îşi protejeze imaginea în plan internaţional, ar putea stopa această lege inumană. Dacă vom face suficientă presiune asupra lui vom putea pune capăt acestei legi retrograde!
Votul ar putea avea loc în orice zi - să arătam autorităţilor din Honduras că lumea nu va privi cu nepăsare condamnarea la închisoare a femeilor care vor să prevină o sarcina, chiar şi în urma unui viol. Semnează acum petiţia care îl somează pe preşedintele Congresului din Honduras să apere drepturile femeilor. Avaaz va lucra împreună cu grupări locale ale femeilor care vor transmite personal protestul nostru.
Doar câteva ţări din lume, printre care şi Honduras, au interzis pilulele contraceptive de urgenţă, care pot întârzia ovulaţia şi preveni o sarcină – ca orice pilulă contraceptivă pentru uz frecvent. Dar dacă proiectul de lege 54 va fi adoptat, Honduras va deveni singura ţară din lume care pedepseşte cu închisoarea folosirea şi vânzarea de contraceptive de urgenţă. Oricine poate ajunge după gratii: de la tinerele care îşi apără dreptul natural de a decide singure ce se întâmplă cu corpul lor până la victimele unor abuzuri sexuale care vor să prevină urmările posibile ale unei tragedii şi doctorii care recomandă pilula. Evident, aceste măsuri abuzive şi inumane contravin prevederilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
America Latină are deja prea multe legi care îngrădesc drepturile femeilor. Congresul Naţional din Honduras a adoptat deja această măsură draconică în aprilie 2009 dar preşedintele din acea vreme, José Manuel Zelaya, a fost nevoit de presiunea publică să o anuleze o lună mai târziu. După ce Zelaya a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat, noul regim a impus cu forţa resupunerea la vot a acestui proiect de lege.
Nu avem prea mult timp la dispoziţie, dar putem stopa acest proiect monstruos înainte de a deveni realitate! Congresul are votul final în această chestiune, iar guvernul nu va merge mai departe pentru a nu îşi pune în joc reputaţia la nivel global. Haideţi să îl convingem pe preşedintele congresului din Hondurassă împiedice transformarea ţării sale în cel mai opresiv regim al zonei, îndreptat împotriva femeilor!Semnează acum această petiţie urgentă:
Contracepţia de urgenţă este vitală pentru femeile de pretutindeni, dar mai ales pentru cele care trăiesc în ţări unde abuzurile sexuale sunt extrem de răspândite, rata sarcinilor nedorite foarte ridicată iar accesul la mijloace de contracepţie limitat. Haideţi să le sprijinim pe femeile din Honduras în lupta lor pentru nişte drepturi esenţiale!
Cu speranţă şi convingere,
Alex, Laura, Dalia, Alice, Emma, Ricken, Maria Paz, David şi întreaga echipă Avaaz
Mai multe informaţii despre acest subiect:
Curtea Supremă din Honduras susţine interzicerea contracepţiei de urgenţă (ReproRights):
Honduras, cea mai devastatoare interdicţie a contracepţiei de urgenţă (RH Reality Check):
Drepturile femeilor, atacate prin lovitura de stat in Honduras (LatinoPolitics):
Statutul legal al contracepţiei de urgenţă în America Latină (Hevia M.):
Interzicerea contracepţiei de urgenţă în Honduras este o măsură inadmisibilă (WLW):http://www.womenslinkworldwide.org/wlw/new.php?modo=detalle_prensa&dc=163&lang=en
Contracepţia de urgenţă în Americi (Pan American Health Organization):
Trimiteți un comentariu