25 iun. 2012

MOTIVAŢIADacă privim mai atent la sportivii de elită care ne-au impresionat prin performanţele lor, talentul este ceva caracteristic dar pe lângă această calitate ei se disting prin muncă exemplară şi stăruinţă în atingerea scopurilor. Fără motivaţie sportivii nu pot să-şi realizeze întregul potenţial. Sportivi lipsiţi de un mare talent pot obţine succese formidabile cu o mare dorinţă şi motivaţie. Mulţi antrenori au trăit experienţa frustrantă să lucreze cu sportivi care nu au motivaţia potrivită pentru a-şi realiza pe deplin potenţialul sportiv. Motivarea sportivilor pentru a lucra din greu şi a-şi focaliza energiile pentru realizarea scopurilor propuse este o provocare pentru orice antrenor. Este uşor să motivezi sportivii când lucrurile merg bine şi greu să le menţii motivaţia  în momente grele sau în situaţii anoste cum ar fi pauzele competiţionale.
De obicei, antrenorii doresc să cunoască răspunsul la două întrebări:
-         De ce unii sportivi sunt mai motivaţi ca şi alţii ?
-         Cum aş puteam să-mi motivez mai eficient proprii jucători?
Antrenorii doresc să ştie secretele motivaţiei. Din păcate nu există reţete universale sau soluţii simple. Motivaţia este reflectată în trei comportamente specifice:
-         Alegerea. Motivaţia se manifestă în alegerile pe care sportivii le fac – să practice un anumit sport, să se antreneze suplimentar, să-şi stabilească scopuri provocatoare, să se antreneze în pauzele competiţionale.
-         Efortul. Motivaţia se reflectă în cât de mult efort depun sportivii – intensitatea cu care se antrenează, joacă şi lupta pentru a-şi îndeplini scopurile.
-         Persistenţa. Nivelul motivaţional  poate fi evaluat  după  gradul de persistenţă în realizarea scopurilor, în situaţii de adversitate şi obstacole.
Marii antrenori ştiu că nu pot să dea motivaţie elevilor lor. Ei pot să creeze condiţii şi climat motivaţional în care sportivii să se motiveze pe ei înşişi. Antrenorii buni recunosc importanţa motivaţiei intrinseci care are la bază plăcerea şi satisfacţia naturală a participării în activităţi sportive. Sportivii motivaţi intrinsec au satisfacţie atunci când învaţă abilităţi sportive dificile şi sunt mândrii atunci realizează obiective dificile care necesită multă muncă.
Care ar fi secretul realizării motivaţiei intrinseci? Răspunsul este simplu: Să înţelegi ceea ce sportivi îşi doresc din experienţa sportivă. Ca orice fiinţă, sportivii sunt motivaţi să-şi împlinească nevoile. Ce doresc sportivii din activitatea în care se implică? Evidenţe din diferite surse (cercetări, mărturii ale specialiştilor, etc.) au identificat 4 nevoi fundamentale: să se distreze, să trăiască stimulare şi activare, să fie acceptaţi şi să aparţină unui grup, să aibă trăiri de control şi autonomie şi să se simtă competenţi. 
Trimiteți un comentariu