10 iul. 2012

Dezvoltarea personalităţii


Freud a fost primul autor care a oferit un model psihologic detaliat al dezvoltării umane. De-a lungul vieţii, comportamentele noastre sunt motivate de nevoia de a ne satisface instictele primare. De asemenea, în cursul dezvoltării expresia acestor nevoi se schimbă. Se schimbă atât obiectul către care converg nevoile noastre, cât şi modul de satisfacere a acestora. Astfel, pe parcursul dezvoltării energia instinctuală este ghidată pe anumite regiuni specifice ale corpului (zone erogene). Fiecare stadiu al dezvoltării este definit de zona erogenă care canalizează energia instinctuală. Dat fiind faptul că acestor etape le sunt asociate anumite schimbări la nivelul funcţionării psihice au fost denumite Stadii psihosexuale ale dezvoltării.

Stadiile psihosexuale ale dezvoltării 

Stadiul
Zona erogenă
Durata
Sursa de conflict
Caracteristici de personalitate
Oral
Gura, buzele limba
0-18 luni
Hrănirea
Comportament oral cum ar fi fumatul şi alimentaţia excesivă; dependenţa de ceilalţi
Anal
Anus
1-3 ani
Mersul la toaletă
Disciplinat, ordonat, zgârcit, încăpăţânat
Uretral
Uretra
Nu este distinct de stadiul anal
Micţiuni în pat
Ambiţios
Falic
Penis şi clitoris
2-5 ani
Complexul lui Oedip
Vanitos, nesăbuit
Genital
Penis şi vagin
Adult
Dificultăţile inevitabile ale vieţii
Interes sincer pentru ceilalţi, sublimare efectivă


Analiza acestor transformări stadiale permite identificarea anumitor trăsături ale personalităţii adultului. Freud foloseşte termenul de fixaţie care înseamnă blocarea evolutivă a unei persoane la un anumit stadiu. Acest blocaj se manifestă prin continuarea investirii energiei libidinale în acest stadiu, care are drept consecinţă posibilă regresia persoanei în această etapă în anuite condiţii de stres puternic. Regresia este tocmai acest mecanism defensiv prin care individul se reîntoarce la stadiul de dezvoltare. Caracteristicile de personalitate prezentate în tabel sunt exemplificări ale comportamentul care indică regresia în etapele de dezvoltare corespondente. Un alt aspect important pe care l-a subliniat Freud este faptul că parcurgerea cu succes a acestor stadii (care presupune rezolvarea conflictelor aferente) este condiţia dezvoltării sănătoase a individului din punct de vedere psihologic.
            Un interes deosebit manifestat atât de Freud cât şi de urmaşii acestuia este controversatul Complex al lui Oedip. Complexul lui Oedip este un patern afectiv-relaţional se manifestă printr-o conştientizare timpurie a masculităţii concretizată prin dorinţa de a lua locul tatălui. Acestă dorinţă este însoţită de temerea că pe de o parte va pierde afecţiunea tatălui, iar pe de altă parte de anxietate de castrare. Acest tip de anxietate se dezvoltă la finalul unui raţionament uimitor pe care băieţii îl fac cu privire la inexistenţa penisului la fete.  Rezolvarea anxietăţii de castrare presupune înlăturarea dorinţei de a lua locul tatălui prin intensificarea dorinţei de identificare cu acesta. Cu toate că au fost realizate studii experimentale menite să testeze experimental complexul lui Oedip (de exemplu studiile de activare subliminală) acest aspect rămâne în momentul de faţă controversat.
Trimiteți un comentariu