2 iul. 2012

Gestionarea succesului şi eşecului
Motivarea sportivilor este mai uşoară în caz de succes cu toate că la unii sportivi poate interveni suficienţa. În situaţii dificile unii sportivi rămân încrezători şi nu abandonează în schimb alţii se demobilizează şi nu mai încearcă.
Sportivii orientaţi spre perfecţionare.  Ei sunt motivaţi şi în situaţii de succes cât şi în cazuri de adversitate. Ei îşi definesc succesul în funcţie de factori pe care îi pot controla, cum ar fi eforul şi progresul. Ei muncesc din greu pentru a realiza sarcini provocatoare şi continuă şi în caz de eşec. De fapt, sportivii orientaţi spre perfecţionare nu percep o situaţie nefavorabilă ca şi un eşec. Deşi recunosc că nu au reuşit, ei nu văd acest lucru ca şi un eşec şi se motivează să fie persistenţi căutând strategii pentru succes. Sportivii orientaţi spre perfecţionare se focalizează pe lupta de a progresa şi au constant încredere în sine ştiind că vor avea succes. Din cauza acestei perspective ei sunt valoroşi pentru antrenori şi îşi vor dezvolta plenar propriul potenţial. Fiecare progres, cât de mic le va întări efortul depus pentru că ei ştiu că sunt pe drumul cel bun pentru a-şi realiza scopurile. Consideră că succesul vine din calităţi interne, cum ar fi  munca şi pregătirea eficientă ceea ce le va crea aşteptări pozitive că vor reuşi în viitor.
Sportivii orientaţi spre sarcină (perfecţionare) atribuie eşecurile lipsei de efort, execuţiilor nereuşite în momentele cruciale, lipsei de pregătire fizică şi psihică sau oricărei alte condiţii care poate fi modificată în viitor. Eşecul nu este ceva înspăimântător pentru că el nu reflectă o lipsă permanentă a abilităţilor sau valoare personală scăzută. Ei sunt încrezători că următorul meci va fi diferit şi că eşecul este doar o treaptă pentru succes.  Tendinţa de ţine seama de succese şi de a accepta responsabilitatea pentru eşecuri este o atitudine sănătoasă care trebuie dezvoltată la sportivi.
Sportivii orientaţi spre rezultat.   Aceşti sportivi sunt motivaţi să devină cei mai buni, ei prezentând calităţi motivaţionale pozitive. Scopul lor primar este de a-şi demonstra talentul evoluând mai bine decât alţii. Atât timp cât sunt încrezători că vor reuşi, ei vor depune efort mare şi se vor lupta pentru succes. Aceşti sportivii îşi vor internaliza succesul atribuindu-l abilităţilor şi talentului, ceea ce dezvoltă încrederea în cazul succesului.
Deşi în general sportivii orientaţi spre succes au calităţi motivaţionale pozitive, ei vor depune numai atât efort de cât este nevoie. Mulţi se vor opune antrenamentelor din afara sezonului pentru că ei cred că talentul, mai mult decât eforturile duc la rezultate. Ca răspuns la eşecuri ocazionale aceşti sportivi răspund bine şi atribuie lipsa succesului unor lucruri care pot fi remediate prin antrenament.  Totuşi, sportivii orientaţi spre succes nu răspund bine la adversitate, mai ales când este de lungă durată. Ei au dificultăţi în a separa performanţa de valoarea personală. Decât să-şi asume responsabilitatea pentru eşec, ei tind să minimalizeze situaţia acuzând factori externi, cum ar fi ghinionul, condiţii de joc nesatisfăcătoare, antrenor sau arbitrii. În anumite condiţii, acest tip de răspuns este adecvat şi permite sportivilor să-şi menţină încrederea şi trăirile de valoare personală. Sportivii care în mod constant acuză factori externi pentru rezultatele lor nesatisfăcătoare îşi limitează dezvoltarea  pentru că nu îşi asumă responsabilitatea.
Aceşti sportivi au dificultăţi în menţinerea unei motivaţii adecvate: Este greu pentru aceşti sportivi de a-şi susţine trăirile de competenţă pe baza comparaţiei cu ceilalţi pentru că de multe ori poţi obţine cea mai bună performanţă a carierei şi să nu câştigi concursul. Această lipsă de control asupra succesului face dificil pentru sportivii orientaţi spre victorie să-şi menţină trăiri de valoare personală. De fapt, în fiecare competiţie cel puţin jumătate din participanţi vor pierde. Dacă sportivii care caută doar succesul îşi vor pune sub semnul întrebării abilităţile, ei vor evita cu orice preţ eşecul.
Trimiteți un comentariu