21 mar. 2013

Psihologie evolutionistă versus Psihologie
Psihologia evolutionistă se suprapune ca tematică peste Psihologie. Abordarea este însă diferită în sensul că, spre deosebire de psihologie, psihologia evolutionistă porneste de la asumptiile că: 
(1) răspunsurile subiectului uman sunt mediate de structuri cognitive; (2) structurile cognitive sunt rezultatul selectiei naturale.
Psihologia ca stiintă este mai diversă. Mecanismele răspunsurilor subiectului uman pot implica nu doar structuri cognitive, ci si structuri pulsionale (ex. psihanaliza) sau de alt gen (ex. psihologia umanistă). Analiza formării acestora în procesul evolutiv nu este obligatorie. În plus, un demers larg răspândit în psihologie este reprezentat de modelul social standard. Conform acestui model, există anumite mecanisme ale mintii umane care sunt independente de continut (domain-general/contentindependent); această independentă fată de continut le asigură o flexibilitate foarte mare. Spre exemplu, un rationament ipotetico-deductiv (Dacă A atunci B; A deci B) se poate aplica cu aceleasi rezultate unor continuturi diferite. Asadar, desi psihologia recunoaste că anumite mecanisme implicate în procesele cognitive senzoriale si în unele procese cognitive complexe (limbaj) sunt abordabile prin prisma psihologiei evolutioniste, ea sustine că alte mecanisme generale (ex. decizie, gândire, învătare, rationament etc.) sunt abordabile mai degrabă pe baza modelului social standard,
în care factorul cultural si de mediu, nu cel biologic, este determinant în generarea răspunsurilor subiectului uman.
Altfel spus, modelul social standard (în diversele sale variante) prespune că există anumite structuri generale ale mintii umane care, prin interactiune cu diferite medii (incluzând cultura), duc la asimilarea diverselor continuturi, acest proces exprimându-se în final în similarităti si diferente interindividuale, care oglindesc similaritătile si diferentele de mediu/culturale. Asadar, dacă dorim să cunoastem mai bine mecanismele psihologice trebuie să ne orientăm spre cultură, nu spre biologic.
Pariul psihologiei evolutioniste este însă că arhitectura mintii umane este formată dintr-o multime de structuri cognitive expert, elaborate în cursul procesului evolutiv pentru a rezolva probleme specifice (nu generale). Mintea umană se naste cu anumite structuri cognitive expert. Spre exemplu, nou-născutii au structuri cognitive prin care se asteaptă să găsească fete umane în mediul lor.
Imediat după nastere, ei îsi orientează privirea după stimuli gen fete umane, si nu după alt gen de stimuli. Fără aceste structuri înnăscute referitoare la fete umane, obiecte, mintile altora etc., procesul de învătare din mediu este afectat. Cu cât un organism are mai multe structuri cognitive, cu atât el poate rezolva mai multe probleme. Asadar, flexibilitatea care a fost asociată cu modelul social standard este un mit; ea se aplică nu doar sistemelor care presupun mecanisme generale de învătare, independente de continut (ex. modelul social standard), ci si sistemelor care presupun un număr mare de mecanisme specifice (structuri cognitive expert), coroborate între ele.
Trimiteți un comentariu