12 aug. 2014

De ce este important să analizăm procesul de măsurare?

Scopul oricărei măsurări este, într-un fel sau altul, mai direct sau mai puţin direct, acela de a trage concluzii şi de a susţine raţionamente. De aceea, conştientizarea procesului de măsurare este importantă pentru:
>       Cunoaşterea tipurilor de transformări la care putem spune în mod legitim valorile rezultate prin măsurare. De exemplu, dacă am măsurat distanţa în centimetri, ştim că o putem transforma în inch prin aplicarea unei reguli, fără a altera semnificaţia valorilor. Sau, în cazul grupului de tinere fete, dacă am măsurat culoarea ochilor şi am atribuit valorile 1, 2, şi 3 pentru fiecare culoare, vom şti că nu putem calcula media culorii ochilor grupului, aşa cum putem calcula media de înălţime a acestuia.
>       Evitarea concluziilor lipsite de sens. De exemplu, dacă azi sunt afară 20 de grade C şi ieri au fost doar 10, nu putem spune că azi este de două ori mai cald, ci că este cu 10 grade mai cald decât ieri.
>       Alegerea procedurilor statistice adecvate datelor numerice şi scopurilor pe care ni le propunem. De exemplu, nu vom putea alege proceduri de tip
 Modalităţi de  etalonare, standardizare a seriilor(eşantioanelor) de valori sau scoruri, primare sau  brute

„metric” (cantitativ) atunci când variabila dependentă este de tip „non-metric” (calitativ).

Statistica operează cu valori, numerice sau de altă natură, care rezultă dintr-un proces de măsurare. Dar numerele, deşi au aceeaşi formă, nu sunt asemănătoare unele cu altele. Ele pot avea diferite semnificaţii sau proprietăţi în funcţie de tipul de măsurare din care rezultă. În funcţie de cantitatea de informaţie pe care o reprezintă valorile, ca rezultat al procesului de măsurare, putem distinge mai multe tipuri de scale de măsurare (Stevens, 1946): nominală, ordinală, de interval şi de raport. Aceste scale trebuie înţelese ierarhic, ordonate după anumite criterii care se referă la sistemul de măsurare, astfel încât, fiecare scală include criteriile tuturor scalelor inferioare.
Trimiteți un comentariu