12 oct. 2014

Scala de raport

Valorile exprimate pe o scală de raport deţin cel mai înalt grad de măsurare. Pe lângă egalitatea intervalelor, specifică scalei de interval, acest tip de valori se raportează şi la o valoare 0 absolut (nu este posibilă nici o valoare mai mică de 0). Din acest motiv, este permisă aprecierea raportului dintre două valori.
Exemple:
      dacă ne referim la temperaturi, atunci scala Kelvin, este un bun exemplu (0 Kelvin este temperatura minimă absolută)
      timpul
      numărul de răspunsuri corecte sau de erori, la un test psihologic
În psihologie puţine sunt variabilele acceptate ca fiind măsurate pe scală de raport, deoarece sunt puţine situaţiile în care avem de a face cu caracteristici ce pot lua valoarea 0 absolut.
La fel ca şi valorile măsurate pe scale de interval, valorile măsurate pe scală de raport suportă toate transformările matematice posibile. Din acest motiv, în practică, valorile măsurate pe scală de interval sau de raport sunt considerate similare, fiind prelucrate prin acelaşi gen de proceduri statistice. Ca urmare, în acest caz, se spune că o variabilă este măsurată pe o „scală de interval/raport”2.

Dacă luăm în considerare proprietăţile numerice şi tipul de transformări suportate de fiecare scală de măsurare, atunci ordinea crescătoare a acestora este nominal-ordinal-interval-raport. Din acest punct de vedere se poate chiar spune că scalele de măsurare se plasează pe o scală ordinală.
Trimiteți un comentariu