29 iul. 2017

Concluzii finale


Elevii de teosofie, în special cei noi, pot fi perplexi în căutarea unei idei clare a relației dintre lumina astrală și alte principii cosmice. Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, permiteți-mi să spunem că nu este de dorit să ne așteptăm la o definiție prea restrânsă și greoaie și rapidă, căci prin încercarea de a face acest lucru, restrângem ideea la ceva care se va potrivi convenabil în stocul nostru de idei existente. Și astfel limităm concepția. Este necesar, prin urmare, ca elevul să-și păstreze mintea fluidă până când are timp să studieze chestiunea din diferite unghiuri și să o relaționeze cu multele subiecte colaterale de care este inseparabilă. Dacă el nu reușește să facă acest lucru, va găsi ceea ce va părea a fi contradicții; Adică studiile sale îl vor aduce la declarații care nu sunt de acord cu ideile prea înguste pe care le-a format deja din primul său studiu incomplet. Dificultatea este aceeași cu cea întâlnită în orice alt studiu. Afirmațiile care la început apar contradictorii se dovedesc mai târziu a fi doar complementare.

Din nou, termenul "lumină astrală" însuși a fost împrumutat de la anumiți filozofi vechi și a fost împrumutat de multe ori de un scriitor sau altul, astfel încât sensul său a devenit vag și diferit; Deoarece cei care l-au folosit au fost poate nu foarte bine informați, sau fiecare a folosit-o într-un sens propriu. În consecință, atunci când citim o astfel de carte ca doctrina secretă a lui H. P. Blavatsky, nu putem să presupunem cu siguranță că termenul este folosit întotdeauna în același sens și va avea nevoie de o judecată pentru a decide în ce sens este folosit la un moment dat. Uneori sunt menționați alți scriitori, cum ar fi Eliphas Levi, și cuvântul poate fi folosit în sensul lor. Uneori găsim că este folosit ca sinonim cu Akasa, uneori distins de ea. Astfel de perplexități vor dispărea într-un studiu mai intim al doctrinei secrete și, fără îndoială, vor rămâne cu privire la adevăratul sens.

Și în prezent avem avantajul lucrărilor lui Dr. de Purucker, în care învățăturile Doctrinei Secrete sunt atât de clar analizate. Și acum este posibil să oferim termenului "lumină astrală" un sens mai precis, care poate fi considerat ca fiind sensul acceptat. În Tradiția Ezoterică, de G. de Purucker, paginile 512 (ediția a treia și rev.) Și următorul, găsim un aranjament tabular al principiilor universului, dintre care următorul este un scurt rezumat:

1. Monadul suprem sau rădăcina, din care emană celelalte principii și numită paramatman.
2. Alaya, akasa, originea sufletului cosmic.
3. Mahat sau mintea cosmică.
4. Kama cosmică, forța sau forța impulsivă a universului.
5. Jiva cosmică sau vitalitate.
6. Lumina astrală; Eterul cosmic.
7. Sthula-sarira; Universul fizic.

Aceasta arată lumina astrală ca următorul principiu cosmic deasupra planului universului nostru fizic. De asemenea, lumina astrală reprezintă mediul prin care joacă forțele de viață sau "viețile", denumite colectiv "jiva cosmică", impulsionate ca acestea de dorința cosmică. În final, lumina astrală este un mediu care leagă mintea cosmică cu planul fizic al naturii. Pe paginile 50-949 ale aceleiași cărți vedem principiile corespondente în constituția umană, locul lumii astrale fiind ocupat de linga-sarira.

Este întotdeauna important să ne amintim că aceste diferite principii cosmice nu se află, de fapt, unul peste celălalt în straturi, ci sunt interdependente. Este deseori necesar să le reprezentăm într-o formă tabelară pentru explicații, dar trebuie să evităm lăsarea acestei forme tabulare să creeze o imagine falsă în mintea noastră. Știința fizică ne-a făcut să cunoaștem ideea diferitelor stări de materie care ocupă același spațiu și se întrepătrund una pe cealaltă; Iar acest lucru ar putea fi reprezentat de o diagramă în care au fost plasate una deasupra celeilalte.

Mai mult, fiecare diviziune septenară în natură este împărțită și subdivizată din nou pe același plan septenar, astfel încât să putem vorbi de diverse planuri ale luminii astrale și să folosim astfel de expresii ca lumina astrală superioară sau inferioară.

Găsim următoarele în Glosarul ocult al lui G. de Purucker.

Lumina astrală este în privința tărâmurilor materiale ale sistemului solar copierea sau reflectarea a ceea ce este crez în taramurile spirituale. Lumina astrală este mama fizică, la fel cum spiritul este mama acasului sau, invers, fizicul este doar concreția astralului, la fel cum akasa este voalul sau concreția celui mai înalt spirit.


Trimiteți un comentariu